2012. augusztus 15., szerda

Diétás szilvás gombóc





Hozzávalók:

  • 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • fél tojás
  • 1 kisebb krumpli megfőzve, és összetörve
  • csipet só
  • pici víz

Töltelék:
  • szilva
  • őrölt fahéj
  • xilit
 Morzsa:
  • 8 evőkanál darált korpovit keksz
  • olaj/vaj
  • 1 teáskanál xilit

Elkészítés:
  1. Egy kisebb krumplit megpucolunk, kis kockákra vágjuk, és feltesszük vízben főni. Jól főzzük meg, így könnyű lesz összetörni. Várjuk meg, míg kihűl.
  2. A hozzávalókat tegyük egy tálba (az összetört krumplit is), és annyi vezet, hogy egy lágy, gyúrható tésztát kapjunk. (nagyon pici kell)
  3. Közben rakjunk fel forrni egy fazékba vizet. A szilvákat mossuk meg, vágjuk ketté, és fahájas xilittel szórjuk meg.
  4. Lisztezett munkaasztalon kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra. Időnként a tészta alá szórjunk lisztet, mert könnyen leragadhat.
  5. 8 cm négyzeteket vágjunk, és a közepébe helyezzük el a szilvát. A négy sarkát hajtsuk be, és formázzunk belőle gombócot. Vigyázzunk, hogy ne maradjon rés. Vizes kézzel is átformázhatjuk.
  6. Lobogó, sós vízbe rakjuk. 1-2 perc után kavarjuk meg, mert könnyen leragadhatnak. Kb. 10-15 percig főzzük. 
  7. Addig elkészítjük a morzsát. Egy kis olajon állandó kevergetés mellett pirítsuk meg a darált kekszet.  Vigyázzunk, mert könnyen leéghet. Ha elkészült, ne hagyjuk a tűzhelyen.
  8. A kész gombócokat lecsöpögtetjük és a morzsába forgatjuk.

Egy kicsit keményebb a megszokott szilvás gombócnál, de azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl lisztes, mert ez ronthat az ízén. Ami még fontos...a szilva. Legyen érett, és édes. Ha túl nagy, vágjuk ketté.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése