2012. augusztus 14., kedd

Paradicsomos húsgombóc/ töltött paprika



Hozzávalók:

  • A mártáshoz:
    • 5dl paradicsomlé
    • 2 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
    • kevés olaj
    • 2 teáskanál xilit
  • Húsgombóchoz:
    • 50dkg darált hús
    • 1 tojás
    • 125 g barna rizs
    • kisebb fej vöröshagyma
    • só, bors 
     
Elkészítés:

  1. Először is a rizst felteszem főni, nem teljesen puhára, csak félig. Ha kész, leszűröm, és kihűtöm.
  2. A vöröshagymát apró kockákra vágom, és kevés olajon megdinsztelem, annyira, hogy puha legyen. Ezt is kihűtöm.
  3. Felteszem forrni a vizet, ami majd a gombóc és a töltött paprika főzéséhez kell.
  4. A darált húshoz adom a kihűlt rizst, a hagymát, a tojást, és ízlés szerint fűszerezem (só, bors, esetleg kis színes paprika).
  5. A paprikát kicsumázom, és beletöltöm a húsos tölteléket, de nem túl keményre, mert kireped.
  6. A maradék húsból pedig gombócot formázok, és úgy teszem a lobogó vízbe. Én a töltött paprikát, és a gombócot külön főztem. Kb. 25-30 perc főzési idő szükséges.
  7. Közben elkészítem a mártást. Kevés olajon két teáskanál teljes kiőrlésű lisztből rántást készítek, majd felengedem a paradicsompürével, és egy kevés vízzel (attól függ, hogy milyen sűrűségűre szeretnénk készíteni).
  8. Egy kevés sót, vagy xilitet ízlés szerint lehet bele tenni. Kb. fél óráig főzöm, kavargatom, hogy le ne kapja.
  9. A gombóccal és/vagy a töltött paprikával tálalom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése